Het moederbedrijf van Google, Alphabet, staat een Europese miljardenboete te wachten. Het Amerikaanse techbedrijf zou zijn dominante marktpositie met zijn mobiele besturingssysteem Android misbruiken.

De Europese Commissie spreekt zich volgens zakenkrant The Wall Street Journal volgende week uit over de hoogte van de geldstraf.

Google zou telefoonfabrikanten dwingen om Google-apps te installeren als ze het ook door Google gemaakte besturingssysteem met hun telefoons meeleveren. Volgens de krant zal Brussel het techbedrijf ook sommeren aanpassingen door te voeren bij zijn Android-diensten.

Een Europese boete kan oplopen tot 10 procent van de jaaromzet van Alphabet. Dat zou ruim 9 miljard euro zijn. Doorgaans vallen de geldstraffen vanuit Brussel lager uit. Verhalen over een flinke geldstraf voor Alphabet doen al langer de ronde.

Niet de eerste miljardenboete

Het is niet de eerste miljardenboete die Google krijgt. Vorig jaar nog kregen ze een boete van 2,4 miljard euro opgelegd van de Europese Commissie – ook voor het misbruiken van de dominante marktpositie.

De Europese Commissie oordeelde dat Google de zoekmachine gebruikt om eigen producten en diensten, zoals de prijsvergelijker Google Shopping, te bevoordelen ten opzichte van concurrentie. Er ging zeven jaar onderzoek vooraf aan de uitspraak.

Google besloot de boete aan te vechten en in beroep te gaan. De zaak loopt nog.

De boete die de Europese Unie nu aan Alphabet zou willen opleggen, kan de hoogste worden die een individueel bedrijf ooit voor z'n kiezen kreeg in een Europese mededingingszaak.

Een overzicht van enkele andere hoge geldstraffen die de concurrentiewaakhond eerder uitdeelde:

  • De Amerikaanse chipmaker Intel kreeg in 2009 een boete van 1,1 miljard euro. Het bedrijf gaf ongeoorloofde kortingen om te zorgen dat computerfabrikanten zijn chips zouden blijven verkiezen boven die van concurrenten.
  • Microsoft kreeg in 2004 een boete van 497 miljoen euro na klachten van rivalen over monopoliegedrag door de softwarereus. In 2008 en 2013 volgden nog twee boetes, van respectievelijk 860 miljoen en 561 miljoen euro.
  • Truckbouwer DAF kreeg vorig jaar samen met vier branchegenoten boetes uitgedeeld van bij elkaar 2,9 miljard euro. Daimler kreeg met 1 miljard euro de hoogste straf, DAF moest 752 miljoen euro betalen.
  • Philips en zes andere technologiebedrijven kregen in 2012 boetes opgelegd van in totaal 1,5 miljard euro. Zij hadden verboden afspraken gemaakt over de prijzen van onderdelen voor televisies en computers.
  • Air France-KLM behoorde tot een luchtvrachtkartel dat eerder dit jaar voor in totaal ruim 776 miljoen euro werd beboet. De Frans-Nederlandse luchtvaartgroep draait op voor bijna de helft van dat bedrag: 325 miljoen euro.
  • Facebook misleidde de Europese Commissie rond de overname van berichtendienst WhatsApp. De toezichthouder legde daarvoor eerder dit jaar een boete op van 110 miljoen euro.